Wat kun je doen als je (online) iets naars meemaakt?

In het Jeugdjournaal gaat het soms over heftige rechtszaken. Bijvoorbeeld over mensen die kinderen dwingen om naaktfoto's van zichzelf te sturen. Of over mensen die seksuele berichten sturen naar kinderen via Snapchat of Instagram.

Maar het kan ook gaan om iets wat sextortion wordt genoemd. Dat gebeurt wanneer een dader dreigt om naaktfoto's en filmpjes online te zetten als iemand niet doet wat hij of zij zegt.

Wat kun je doen als jou dit overkomt?

Als je te maken hebt gehad met zoiets, dan is het volgens hulporganisaties belangrijk om er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld je ouders, een andere volwassene, of een hulporganisatie. Zij kunnen je dan verder helpen. Ook kun je de persoon die vervelende berichten stuurt blokkeren.

Het is een vorm van misbruik. En, zeggen hulporganisaties, het is altijd de schuld van de volwassene en nooit van een kind.

HelpWanted en Fier

Wil je anoniem met iemand doorpraten? Dat kan, via de site van HelpWanted of Fier. Bij deze organisaties kun je terecht met vragen over online seksueel misbruik of online pesten.

Kindertelefoon

Zit jij ergens mee - voor jezelf of voor iemand anders - of wil je er gewoon iets over kwijt? Je kunt ook met de Kindertelefoon chatten of bellen via het gratis telefoonnummer 0800-0432. Je kan de Kindertelefoon elke dag bellen tussen 11.00 uur en 21.00 uur.

Maak je je weleens zorgen om het nieuws? In dit artikel lees je wat je dan kunt doen: