Iran, Israël, Libanon en Gaza: Wie heeft ruzie met wie?

Het is veel in het nieuws: de onrust in het Midden-Oosten. Verschillende landen hebben ruzie met elkaar. Maar hoe zit het nou eigenlijk en wie vecht met wie? Dat leggen we je uit.

Israël en de gewapende groep Hamas in Gaza

Al bijna een jaar vecht Israël met de groep Hamas in Gaza. Ze maken onder andere ruzie over wie waar mag wonen. Er wordt veel geweld gebruikt bij die strijd. Aan beide kanten zijn doden gevallen. Vooral in Gaza zijn veel bommen gevallen en tienduizenden Palestijnen zijn om het leven gekomen. Onder wie veel kinderen.

We hebben vaak verhalen gemaakt over de oorlog in Gaza. Check een aantal hieronder:

Israël en de gewapende groep Hezbollah uit Libanon

De groep Hezbollah uit het land Libanon, vindt dat Israël met de strijd in Gaza moet stoppen. En daarom vechten ook Hezbollah en Israël met elkaar. Sinds een paar weken is die strijd wat heftiger geworden. Ze vuren bommen en raketten af naar elkaar.

Check een aantal van onze verhalen hieronder:

Israël en Iran

Het land Iran is bevriend met de groep Hezbollah in Libanon. Iran heeft net als Hezbollah al langer ruzie met Israël. En omdat Israël Libanon heeft aangevallen, vuurde Iran gisteravond raketten af op Israël.

De Israëlische premier Netanyahu is woedend over de raket-aanval van Iran. Netanyahu zegt dat Iran een grote fout heeft gemaakt en dat Israël wraak wil nemen.

Check hieronder de verhalen die we erover hebben gemaakt: