742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt in Afrika

742 nieuwe dier- en plantsoorten ontdekt in Afrika

In Afrika zijn een hele hoop nieuwe dieren en planten ontdekt. Wel 742 nieuwe soorten in totaal. Een nieuwe kikkersoort bijvoorbeeld, de klauwkikker. De umma gumma, een libelle-soort. En een giftige slang: de harige boomadder.

Regenwoud

De nieuwe soorten zijn ontdekt in het Congobekken, dat is een van de grootste regenwouden van de wereld. Zo groot, dat er dus nog veel onbekende dieren leefden.

Hier zie je een paar nieuwe ontdekkingen:

De Mecistops leptorhynchus, een krokodillensoort
De atheris mongoensis / de harige boomadder
De umma gumma, een libelle-soort
De congolius robustus, een kikker-soort
De xenopus allofraseri / de klauwkikker

Tien jaar lang hebben onderzoekers gedaan over alle ontdekkingen. Ze hebben rondgelopen in de jungle en gepraat met mensen die er wonen.

Het is een heel groot oerwoud. Er zijn plekken waar nog nooit iemand is geweest. Ik weet zeker dat er nog veel meer soorten niet ontdekt zijn.
Christiaan van der Hoeven, Wereld Natuur Fonds

De dieren en planten die ontdekt zijn, zijn niet helemaal nieuw. Ze bestonden al, maar wetenschappers hadden ze nog niet eerder gezien of goed onderzocht. Nu dus wel. Veel van de nieuw-ontdekte soorten lijken op al bestaande soorten, maar zijn net een beetje anders. De onderzoeker die de plant of het dier bestudeerd, mag de nieuwe soort een naam geven.

Zorgen om de natuur

Ook al zijn er nu veel nieuwe diersoorten ontdekt, het gaat volgens onderzoekers niet zo goed met het regenwoud. Het aantal plant- en diersoorten op de wereld wordt kleiner. Ze hopen daarom dat er minder bomen worden gekapt. zodat de dieren er beter kunnen blijven leven.