
Kardinalen, stemmen en witte rook: zo wordt de nieuwe paus gekozen
In bijna heel de wereld wordt erover gepraat: wie wordt de nieuwe paus? Vanaf morgen gaat een groep belangrijke katholieken daarover vergaderen en stemmen. Zo werkt dat:
Wie beslist?
In Vaticaanstad komen 133 kardinalen bij elkaar. Dat zijn belangrijke katholieke mannen die mogen bepalen wie van hen de nieuwe paus wordt.
Er zijn trouwens nog meer kardinalen in de wereld, maar die zijn 80 jaar of ouder en mogen volgens de regels van de kerk niet meedoen aan de vergadering.
Hoe werkt de verkiezing?
De vergadering van de kardinalen wordt ook wel het conclaaf genoemd. Elke dag stemmen de kardinalen vier keer op hun favoriet. En dat gaat zo door tot er een nieuwe paus gekozen is.
Over het conclaaf mogen de kardinalen trouwens met niemand praten, behalve de andere kardinalen. Wat er precies gebeurt is dus geheim.
Hoeveel stemmen heb je nodig?
Om als paus gekozen te worden, heb je twee-derde van alle stemmen nodig. Van de 133 stemmen moeten dus 89 kardinalen op dezelfde persoon stemmen.
De kans is groot dat er meerdere stemrondes nodig zijn, voordat een kardinaal genoeg stemmen krijgt om paus te worden.
Wat gebeurt er als iemand genoeg stemmen heeft?
Haalt een kardinaal 89 of meer stemmen, dan mag hij de nieuwe paus worden. Uit een schoorsteen komt dan witte rook. Zo weet iedereen dat er een nieuwe paus is gekozen.
Daarna zal de nieuwe paus zich laten zien op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Dan weet de hele wereld ook wie er gekozen is.