De Citotoets van Bart Meijer

Wat kan je je nog herinneren van de Citotoets?

Als het goed is ben ik nog niet zo vergeetachtig, maar ik kan me er niet zo veel meer van herinneren. Ik weet nog onze tafels, die normaal gesproken in groepjes bij elkaar stonden, nu allemaal uit elkaar waren gezet. Het regende en je mocht lekker vroeg naar huis. Ik kan me niet herinneren dat ik zenuwachtig was of gespannen. Er hing toen ook niet zoveel spanning omheen, dat is nu wel wat veranderd volgens mij.

Welk onderdeel vond je het moeilijkst?

Alles wat cijfertjes en rekenen of logisch nadenken te maken had vond ik leuk. Een beetje puzzelen, vragen als hoeveel benzine je nodig hebt om bij je opa op visite te gaan of hoeveel komkommers de groenteboer met korting heeft verkocht, daar had ik lol in. Bij spelling moest ik altijd goed nadenken; Moet er een -t na de stam of niet? Dat vond ik wel lastig en dat ging ook weleens fout.

Weet je nog hoe je de toets gemaakt hebt?

De uitslag kregen we op een velletje met kolommen en bolletjes. De meeste bolletjes stonden aan de goeie kant van de streep, dus ik had 'm wel goed gemaakt.

Is de toets belangrijk voor je geweest?

Nee hoor. Sommigen kinderen maken zich heel zenuwachtig, maar dat is nergens voor nodig. De toets is bedoeld om te kijken wat je goeie punten zijn, waar je mindere punten liggen en welke opleiding het beste bij je past. Dat kun je niet goed of slecht doen. De uitkomst van de toets geeft je gewoon een goed idee van wat je later zou kunnen worden en naar welke school je het beste kan gaan. De een heeft nou eenmaal meer talent om leraar te worden, de ander weer advocaat of politieagent.

Wat vond je van de overgang van de basisschool naar de middelbare school?

Op de basisschool was ik al een klein ventje, op de middelbare school nog meer. Ik vond het wel spannend, van lokaal naar lokaal en in de pauze door de stad slenteren en kattekwaad uithalen. Ik kwam met een hoop rijke kinderen uit Bloemendaal en Overveen in de klas, dat was wel even wennen. Dat was het sowieso natuurlijk, want alles is anders, maar is voelde me al snel thuis. Ik zat trouwens op de laatste school waar je nog op zaterdag naar school moest, dat was wel wennen. Maar daar kozen we ieder jaar democratisch voor, dus waren we doordeweeks extra vroeg vrij.

Wat ben je na de basisschool gaan doen?

Ik ging naar het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Ik weet nog dat ik die school leuk vond omdat de jongens die de rondleiding deden zo'n lol met elkaar hadden. De sfeer zat er goed in en dat sprak me aan. Na zes jaar was ik klaar en ben ik gaan studeren in Amsterdam. Via de radio ben ik toen bij het klokhuis gekomen. De vakken die je kiest hoeven dus lang niet te bepalen waar je uiteindelijk terecht komt!

Heb je nog tips voor iedereen die zenuwachtig is voor de uitslag van de Citotoets?

Maak je vooral niet druk. De Citotoets is geen wedstrijd. Het gaat er niet om hoe hoog je score is, het gaat erom dat je op een school terecht komt die bij je past.

Lees ook over de toets van Sita, Tako, Thomas Berge en minister-president Balkenende.