Stilte voor slachtoffers Jappenkamp
Nederlands-Indië bestaat nu niet meer, het heet nu Indonesië. Vroeger hoorde het Aziatische land bij Nederland en woonden er veel Nederlanders. Nadat de Duitsers 70 jaar geleden de oorlog begonnen, spraken ze met de Japanners af om samen te werken. Japan bezette toen Nederlands-Indië en honderdduizenden Nederlanders werden gevangen genomen.
De gevangen Nederlanders moesten zwaar werk doen of werden in kampen gestopt. Het leven in die kampen was zwaar. Er was veel te weinig eten en er braken veel ziektes uit. Duizenden Nederlanders kwamen zo om het leven. Op 15 augustus 1945 kwam er eindelijk een einde aan de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indië. Veel mensen die de kampen overleefd hadden, kwamen na de oorlog naar Nederland.
Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat ook voor hen de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Daarom werd er een grote herdenking gehouden in Den Haag. Er waren toespraken en werden kransen gelegd, onder andere door koningin Beatrix. Duizenden slachtoffers werden met een minuut stilte herdacht. Het zijn mensen die om het leven zijn gekomen tijdens de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indië.