Feest op Nederlandse Antillen

Het is natuurlijk ook best gek. Een groep tropische eilanden aan de andere kant van de wereld die bij Nederland hoort. Toch is het al heel lang zo. Honderden jaren geleden trekken Nederlanders in boten de wereld over op zoek naar dingen die ze kunnen verkopen. Zo komen ze ook bij een paar eilanden terecht waar mensen in stammen wonen: de Antillen.

De Nederlanders nemen er de macht en gaan grondstoffen van de eilanden verkopen. Als snel ontdekken ze iets waarmee ze veel meer geld kunnen verdienen: slaven. Duizenden kilometers verderop in Afrika nemen ze mensen gevangen, brengen ze naar de Antillen en verkopen hen vanaf daar weer door aan andere landen. Pas in 1863 stoppen de Nederlanders met de slavenhandel op de Antillen. Maar ze blijven er wel macht hebben.

De mensen die op de zes eilanden wonen zijn vaak niet blij met de Nederlandse Antillen. Er blijft gedoe over wie er nu precies de baas is en hoe de eilanden bestuurd moeten worden. Het eiland Aruba maakte zich 14 jaar geleden al los van Nederland en sinds vandaag zijn ook Curaçao en Sint-Maarten zelfstandig. De eilanden Saba, Sint Eustasius en Bonaire blijven wel bij Nederland horen. Deze eilanden worden een soort verre gemeenten.