Man rijdt Elfstedentocht

Gisteravond om elf uur kwam hij in Leeuwarden over de finish. Hij was daar om vijf uur 's ochtends vertrokken. Al kort na de start reed de man in een wak en moest hij zich omkleden. 

De Elfstedentocht is een beroemde schaatstocht van ongeveer 200 kilometer lang, op natuurijs. En dat betekent dat het goed gevroren moet hebben, zodat er op alle sloten en vaarten een dikke laag ijs ligt. De organisatie van de Elfstedentocht vindt het ijs nu nog niet veilig genoeg. Daarom wordt de tocht nog niet officieel gehouden. Maar Jacob Brandsma wil niet wachten en reed hem dus wel in zijn eentje.

De tocht gaat langs elf Friese steden; Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De start en de finish van de tocht zijn in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland.

Op sommige gedeelten waar geen ijs ligt, legde Jacob Brandsma de route lopend en zelfs op de fiets af. En dat ging niet overal even goed. Gisteravond kreeg de man een bekeuring voor fietsen op de snelweg. Hij had een verkeerde afslag genomen en belandde op de snelweg. Twee politiewagens gingen achter de man aan en gaven hem een bekeuring.

Het laatste stuk van de Elfstedentocht kon Jacob Brandsma weer schaatsen. En het is hem dus gelukt!