Overstromingen in India en Taiwan

In het zuiden van India regende het de afgelopen vijf dagen aan één stuk door heel hard. De bodem en rivieren konden al dit water niet aan, zodat hele gebieden overstroomden. Het zijn de ergste overstromingen in tientallen jaren. Sommige steden en dorpen zijn ingesloten door al het water. Niemand kan er weg en het is moeilijk om er te komen. Honderden reddingswerkers die naar het gebied zijn gekomen om te helpen, proberen in bootjes mensen te redden van de daken van hun huizen. De overlevenden die geen huis meer hebben, kunnen nu een tijdje wonen in tentenkampen. Voor vandaag wordt verwacht dat de overstromingen nog erger worden, want weerdeskundigen denken dat er nog meer regen aan komt in het gebied.

Ook zware overstromingen in Taiwan, een groot eiland bij China. De tropische storm Parma raasde de afgelopen dagen over het land: het waaide superhard en er viel ontzettend veel regen. Ook waren er landverschuivingen; de modderstromen namen soms hele dorpen mee. Duizenden mensen moesten daarom hun huizen uit.

Je hoort en ziet de laatste weken veel in het nieuws over natuurrampen in landen in Azië. Ook in het Jeugdjournaal heb je er veel over kunnen zien. In deze tijd van het jaar valt er veel regen in dit gebied van de wereld. Ook komen er tropische stormen voor. Maar zo heftig als de afgelopen weken, is wel bijzonder. Hieronder zie je een overzicht van wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd:

25 september: Tropische storm Ketsana raast over de Filipijnen. Honderden mensen komen om en meer dan 3 miljoen mensen raken hun huizen kwijt

29 september: een zware zeebeving in de Indische Oceaan. De beving veroorzaakt een tsunami, dat is een gigantische vloedgolf, bij de eilandengroep Samoa. Ook hier honderden doden en er is hele dorpen worden verwoest door de tsunami.

30 september: een krachtige aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Er is heel veel schade. Duizenden mensen komen om.

1-6 oktober: vijf dagen lang hele zware regenval in het zuiden van India, een groot land in Azië. Er zijn heel veel overstromingen. Honderden mensen komen om door het water en meer dan 2 miljoen verliezen hun huizen.

5 en 6 oktober: de tropische storm Parma veroorzaakt zware overstromingen en landverschuivingen in Taiwan, een groot eiland bij China. Ook hier komen mensen om en raken heel veel mensen hun huizen kwijt.