Wat is het beste vlees?

Volgens de organisaties die de Vleeswijzer bedacht hebben weten de meeste mensen niet wat het maken van vlees precies doet met dieren en het milieu. Veel mensen weten wel dat dieren doodgemaakt worden voor vlees, maar niet dat het ook slecht is voor het milieu. De dieren die voor het vlees gebruikt worden moeten namelijk heel veel eten. Zo'n 80 procent van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veevoer. Ook komen er via de poep en scheten van dieren heel veel stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu.

Volgens de vleeswijzer kan je het beste Quorn, tofu en vegaburgers eten. Die worden niet van dieren gemaakt en zijn ook niet slecht voor het milieu. Wie vooral medelijden met dieren heeft kan het beste geen kalkoen, konijn en kip eten. En wie liever rekening houdt met het milieu kan beter geen rundvlees eten. Koeien eten namelijk veel en laten de meeste schadelijke gassen vrij.

Het eerste exemplaar van de wijzer is vandaag door een levensgrote worst in Amsterdam uitgereikt. Verslaggever Pepijn ging er kijken en met mensen praten over eten. Vandaag zie je het in het Jeugdjournaal.

Wat vind jij eigenlijk het belangrijkst? Dat het goed gaat met de dieren, het milieu of vooral dat je lekker eten op je bord krijgt. Schrijf het in ons gastenboek en reageer op de stelling: Het gaat erom dat vlees lekker is, niet of het dier een goed leven heeft gehad.