Nederlanders sterk op WK

De Nederlandse dames en heren zijn in Heerenveen allebei wereldkampioen geworden op het onderdeel ploegenachtervolging. Op de laatse dag van het WK zorgden ze voor de vierde en vijfde gouden medaille voor Nederland.

Diane Valkenburg, Ireen Wüst en Linda de Vries waren favoriet Canada te snel af. Polen werd derde.

Bij de heren reden Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij naar het goud. De Verenigde Staten werd tweede en Rusland derde.

Zilver op 500 meter

Schaatser Michel Mulder is tweede op de 500 meter bij de heren. Hij kwam 0,01 seconde te kort voor het goud.

In een spannende race was de Zuid-Koreaan Mo Tae-bum een heel klein beetje sneller. Het is de tweede keer ooit dat een Nederlander zilver haalt op het WK 500 meter. Goud is nog nooit gelukt.

Michel zegt zelf dat balen over een tweede plek op een WK eigenlijk heel mooi is. Hij is ontzettend blij met zijn prestatie.

Eerste keer

Bij de dames won Thijsje Oenema brons op de 500 meter. De 23-jarige schaatster uit Friesland doet voor het eerst mee en staat dus meteen op het podium. De titel ging naar de de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa.

Succes

De Nederlanders deden het erg goed op het WK in Heerenveen. In totaal haalden ze 14 van de 32 medailles, waarvan 5 keer goud. Het recordaantal medailles voor Nederlanders op een WK is 15. Dat lukte in 1999 toen het WK ook in Heerenveen was.