Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Titanic 100 jaar geleden

Het is misschien wel de beroemdste scheepsramp uit de geschiedenis: de Titanic. Vannacht is het 100 jaar geleden dat het schip tegen een ijsberg botste en zonk. Op veel plekken in de wereld wordt de scheepsramp herdacht.

Reis

De Titanic was 100 jaar geleden onderweg van Engeland naar Amerika. Ruim 2000 mensen gingen mee met het luxe schip, om een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Onderweg botste de Titanic tegen een ijsberg aan en zonk. 700 mensen werden gered, maar voor 1500 mensen was de hulp te laat. Over de ramp werd één van de duurste en succesvolste films ooit gemaakt. De film Titanic won in 1997 11 Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

George Reuchlin

Overal in de wereld wordt de scheepsramp dus herdacht. In het Maritiem museum in Rotterdam komt de familie van George Reuchlin langs voor een familiedag. 100 jaar geleden was George Reuchling één van de drie Nederlanders die aan boord was van het wereldberoemde schip. In het museum wordt ook een hele tentoonstelling gehouden over de Titanic.

Ierland

Ook in Ierland wordt stilgestaan bij de ramp. Een Iers dorpje, waar elf mensen zijn verdronken bij de gebeurtenis, heeft verschillende dingen gedaan om de Titanic te herdenken. Zo vaart er een kleine versie van de Titanic rond, worden er kunstwerken gemaakt van mensen die 100 jaar geleden met de Titanic meegingen en was er bal, waar het er precies zo uit zag als vroeger, aan boord van de Titanic.