Kind in tehuis vaker misbruikt

Kind in tehuis vaker misbruikt

Kinderen die in een pleeggezin of in een kindertehuis wonen, worden veel vaker misbruikt dan kinderen die bij hun eigen ouders wonen. Dat blijkt uit onderzoek.

Jeugdzorg

Jeugdzorg is de instelling die in Nederland voor kinderen zorgt die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Meestal omdat er problemen zijn thuis. Ze gaan naar een pleeggezin of naar een tehuis en daar zouden ze veilig moeten zijn. Maar vaak zijn de kinderen dat niet. In een nieuw onderzoek staat dat de kinderen waar Jeugdzorg voor moet zorgen twee tot vier keer vaker worden misbruikt dan kinderen die bij hun eigen ouders wonen.

Onderzoek

De cijfers komen uit een groot onderzoek dat de regering laat doen. In oktober moet het rapport klaar zijn, maar nu al is duidelijk dat het flink mis is. De onderzoekers vergeleken de verhalen van kinderen in een pleeggezin of tehuis met de ervaringen van kinderen die thuis wonen. Vooral in tehuizen blijken de problemen groot.

Praten

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen er niet over durven te praten en vaak niet willen vertellen wie het gedaan heeft. Volgens deskundigen moeten kinderen dat juist wel doen. Je moet er bijvoorbeeld over praten met iemand die je vertrouwt of bellen met iemand van de Kindertelefoon.