Beroemde politicus herdacht

Hij was een erg populaire politicus: Pim Fortuyn. Vandaag, precies 10 jaar geleden, werd hij vermoord.

Anders

Veel mensen waren fan van Pim Fortuyn, omdat hij anders was. Hij zei dingen, die mensen destijds niet snel zouden zeggen. Zo vond hij dat de Islam niet bij Nederland paste bijvoorbeeld. Nu lijkt dat niet meer bijzonder, maar dat was het tien jaar geleden wel. Politici waren heel beleefd naar elkaar, maar Fortuyn zei wat hij wilde. Of mensen het nou leuk vonden of niet. Veel mensen waren dan ook van plan om op zijn partij de LPF te stemmen.

Doodgeschoten

Maar een week voordat er verkiezingen zouden zijn, werd hij doodgeschoten. Op het Mediapark in Hilversum, na een interview op de radio. De dader was een man die het niet eens was met de ideeën van Fortuyn. Ondanks dat de baas van de partij was vermoord, deed LPF wel mee met de verkiezingen en werd het bijna de grootste partij van Nederland. De LPF wordt uiteindelijk opgeheven, omdat er te veel geruzied in de partij.

Herdenking

Dat Pim Fortuyn nog steeds populair is, tien jaar na zijn dood, is nog op veel plekken te zien. In Rotterdam, zijn woonplaats, wordt hij door honderden mensen herdacht. Er is een pleintje naar hem vernoemd en op de plek waar Fortuyn vermoord is, ligt een gedenksteen.