Wetenschapper dolblij met 'ontdekking van de eeuw'

Wetenschapper dolblij met 'ontdekking van de eeuw'

Bloedserieuze wetenschappers huilden vandaag tranen van geluk. Het Higgs-deeltje bestaat. Bijna niemand weet precies wat het is, maar volgens sommigen is het de ontdekking van de eeuw.

Heelal

Alles om ons heen is opgebouwd uit allemaal heel kleine deeltjes. Van het heelal, tot olifanten en jijzelf trouwens ook. Die deeltjes zijn zo klein dat je ze zelfs met een heel goed vergrootglas niet kan zien. Vrijwel alle deeltjes waren al eens gemeten, behalve het Higgs-deeltje. Nu wel, dankzij een botsing op gigantische snelheid.

Botsing

De deeltjes zijn ontdekt in een enorme tunnel die er speciaal voor werd gebouwd. Het is een van de grootste experimenten ooit, want wetenschappers wilden heel graag weten of het deeltje wel écht bestaat. De ondergrondse tunnel is 27 kilometer lang en wetenschappers lieten er deeltjes op gigantische snelheid tegen elkaar botsen zodat ze uit elkaar knalden. Die botsingen werden onderzocht door 5000 wetenschappers en zo werd uiteindelijk het Higgs-deeltje gemeten.

Ontdekkingen

Wat we er precies aan hebben weten de meeste onderzoekers nog niet. Natuurkundigen begrijpen dankzij de ontdekking in ieder geval beter hoe het heelal werkt. Omdat ze meer weten is de kans groot dat er nog meer ontdekkingen worden gedaan.