Verkiezingen: de andere partijen

Er is nogal wat te kiezen op 12 september. Aan de verkiezingen doen 21 partijen mee. De vijf partijen met de meeste zetels in de Tweede Kamer zijn: VVD, PvdA, PVV, SP en CDA. Maar er zijn nog een heleboel kleinere en nieuwe partijen.

D66

D66 vindt onderwijs heel erg belangrijk. De partij wil daarom geen bezuinigingen op onderwijs. Ze willen juist dat er meer geld naar scholen gaat. De lijsttrekker van D66 is Alexander Pechtold. Hij is al jaren de leider van de partij.

GroenLinks

De naam zegt het al: GroenLinks is een linkse groene partij. De partij wil dat Nederland veel duurzamer wordt. Er moet bijvoorbeeld veel meer gebruik worden gemaakt van groene, schone energie. GroenLinks is ook tegen bezuinigingen op natuur. Jolande Sap is de lijsttrekker van GroenLinks.

ChristenUnie

De ChristenUnie is een Christelijke partij. Ze vinden het gezin heel belangrijk. Kinderen moeten waarden en normen meekrijgen. Maar ook duurzaamheid is een belangrijk thema voor de ChristenUnie. De nummer 1 op de lijst is Arie Slob.

Partij voor de Dieren

Het is duidelijk wat het belangrijkste thema is van de Partij voor de Dieren: dierenwelzijn! In de Tweede Kamer probeert de partij te regelen dat er rekening wordt gehouden met het dieren. En ze strijden tegen de bio-industrie. Ze vinden dat dieren niet in kleine hokjes horen. Marianne Thieme is de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren.

SGP

De SGP is de afkorting van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ook de SGP is een Christelijke partij, ze zijn nog net wat strenger dan de ChristenUnie. Er staan bijvoorbeeld geen vrouwen op de lijst, omdat ze vinden dat vrouwen niet in de politiek horen. De lijsttrekker is dus een man: Kees van der Staaij.

Nog meer

Dan zijn er ook nog een heleboel nieuwe partijen. Die nu nog niet in de Tweede Kamer zitten, maar daar wel graag willen. Bijvoorbeeld 50 Plus, een partij die opkomt voor ouderen. Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de partij van oud PVV-er Hero Brinkman. En de Piratenpartij. Deze partij wil dat het internet helemaal vrij en dat mensen meer privacy moeten hebben.