Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Minder pesten door Kiva?

Het komt uit Finland en daar werkt het heel goed: een nieuw antipestprogramma met de naam Kiva. Op dit moment wordt op 70 scholen getest of het ook in Nederland werkt.

Leuk

Kiva is een Fins woord en het betekent leuk of fijn, en kinderen leren dan ook dat je het samen leuk moet hebben. Het is ook een afkorting voor de Finse zin: In deze school wordt niet gepest.

Samen

Met het lesprogramma leren kinderen in de klas dat iedereen verantwoordelijk is voor pesten en dat je het samen moet oplossen. In de pauze dragen docenten herkenbare hesjes. Als er gepest wordt, kunnen kinderen het gelijk vertellen.

Lessen

De klas krijgt tien lessen over groepsvorming. Het gaat dus niet over wie pest en wie gepest wordt, maar over hoe je er met een groep voor moet zorgen dat er in de klas niet wordt gepest. Als er toch gepest wordt moeten pesters, meelopers en vriendjes van het slachtoffer samen afspraken maken over hoe het beter kan. Als het lukt krijgt de groep een compliment.

Succes

In Finland is het pesten op scholen met bijna de helft verminderd. Onderzoekers hopen dat het hier ook zo'n succes wordt.

134
Ik voel me veilig in de klas.
Favoriet maken