Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geen Cito maar nio

Niet drie dagen zwoegen op de Cito, maar voor de kleine pauze al klaar zijn: Groep 8 van montessorischool Waalsdorp in Den Haag maakt vandaag de Nio. Een eindtoets die niet alleen korter is, maar ook andere dingen test dan de Cito.

Intelligentie

Scholen mogen zelf kiezen welke eindtoets ze maken. Op dit moment kiest 85 procent voor de Citotoets en 15 procent voor een andere eindtoets, zoals de Niotoets. Het grote verschil is dat de Nio een intelligentietest is. Er wordt dus gekeken wat kinderen begrijpen. De Cito test wat je de afgelopen jaren op school hebt geleerd.

Verplicht

Als het aan de regering ligt moeten alle achtstegroepers vanaf volgend jaar dezelfde eindtoets maken. Scholen mogen dan nog steeds de Nio maken, maar dan alleen als extraatje.

Maak jij over twee weken de Citotoets en gebeurt er op school iets bijzonders? Stuur dan een mailtje naar het Jeugdjournaal. Wie weet komen we dan langs.