Noord-Korea en Zuid-Korea maken ruzie

Wat is er toch aan de hand in Noord-Korea en buurland Zuid-Korea? De twee Aziatische landen zijn deze week veel in het nieuws. Noord- en Zuid-Korea kunnen elkaar niet uitstaan en de ruzie lijkt erger en erger te worden. Landen over de hele wereld maken zich daar zorgen over.

Oorlog

Noord- en Zuid-Korea waren vroeger één land. Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Korea werd verdeeld in Noord en Zuid. In 1950 kregen de 2 oorlog. Na drie jaar kwam er een wapenstilstand, maar daar hielden de problemen niet mee op.

Kernproef

Een maand geleden hield Noord-Koreanen een kernproef, een experiment met een gevaarlijk wapen. Landen van over de hele wereld maken zich zorgen omdat ze denken dat Noord-Korea kwade dingen wil met de kernproef. Daarom besloten ze het land te straffen en daar is Noord-Korea het natuurlijk niet mee eens.

Telefoonlijn

De twee totaal verschillende landen houden elkaar nu goed de gaten. Zo wordt er elke dag even getest of een belangrijke telefoonlijn tussen Noord en Zuid-Korea nog werkt. Ook vanochtend, maar toen nam Noord-Korea de telefoon niet op. Ze hebben de verbinding afgesloten, Dat heeft Zuid-Korea gezegd op een persconferentie.

Angst

Dat de verbinding is afgesloten is slecht nieuws. Koreanen maken zich zorgen. Ze zijn bang dat de ruzie zo uit de hand loopt dat het weer oorlog kan worden.