Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Amerika luistert bevriende landen af

Stop met het afluisteren van onze telefoons. Dat zeggen Europese regeringsleiders tegen de Verenigde Staten. De Amerikaanse geheime dienst zou tientallen wereldleiders hebben afgeluisterd. Ook zijn vrienden in Europa.

Merkel

Volgens een Engelse krant luisteren de Amerikanen miljoenen gesprekken af. Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollende werden afgeluisterd. Zij zijn daar boos over en zeggen dat je vrienden niet mag afluisteren. Ze willen dat President Obama belooft dat zoiets nooit meer gebeurd.

Gewone mensen

Het gaat allemaal om de Amerikaanse geheime dienst NSA. Zij luisteren telefoongesprekken af, lezen e-mails en kijken wat mensen op internet doen. Dat doen ze officieel om criminelen en terroristen in de gaten te houden, maar ze bespioneren ook regeringsleiders, directeuren van grote bedrijven en een heleboel gewone mensen. Ook in Nederland werden in één maand zo'n 1,8 miljoen telefoontjes opgeslagen door de NSA.

Snowden

De informatie over de Amerikaanse geheime dienst is natuurlijk geheim. Een man die vroeger bij de dienst werkte, maakt af en toe geheimen bekend. Edward Snowden vindt dat Amerika te ver gaat en dat iedereen dit zou moeten weten. Hij is gevlucht en zit ondergedoken in Rusland. Amerika is naar hem op zoek omdat ze hem een verrader vinden.

181
Amerika mag bevriende landen best stiekem afluisteren.
Favoriet maken