Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel discussie over Zwarte Piet

Half november komt Sinterklaas weer aan in Nederland. In bijna iedere gemeente wordt hij feestelijk ontvangen en zoals ieder jaar komt hij niet alleen. Hij heeft een heleboel zwarte pieten bij zich en daar wordt dit jaar veel over geruzied.

Twee kampen

Veel volwassenen winden zich op over Sinterklaas en vooral over Zwarte Piet. De kranten staan er vol mee en in ieder praatprogramma gaat het er over. Er zijn twee kampen. De ene kant wil dat het feest blijft zoals het is, maar tegenstanders willen dat er iets verandert. Zij willen dat Sinterklaas zijn zwarte pieten voortaan in Spanje achterlaat.

Discriminatie?

Zwarte Piet doet tegenstanders denken aan de tijd van de slavernij. In die tijd werden mensen met een donkere huidskleur door blanken als slaaf gebruikt. En daar lijkt het, met al die pieten, bij het Sinterklaasfeest ook op. Het is volgens de tegenstanders discriminerend en daardoor hebben ze geen plezier aan het Sinterklaasfeest.

Actie

Veel mensen vinden dat onzin en zijn er zelfs boos over. Ze nemen het op voor Sinterklaas. Zijn Zwarte Pieten hebben niks te maken met slavernij of discriminatie. Dat sommige mensen dat wel zo zien is vervelend, maar daarmee hoeft er niks aan het feest te veranderen. Op Facebook werd een megagrote actie voor Sint en Piet gestart en er was vandaag zelfs een demonstratie voor Zwarte Piet in Den Haag.

Jeugdpeil

Het Jeugdjournaal onderzocht wat kinderen van de discussie vinden. Veel kinderen begrijpen dat sommige mensen het beledigend vinden, maar de meesten willen dat Zwarte Piet gewoon Zwart Piet blijft. Lees HIER alle vragen en antwoorden.

294
Wat vind jij van Zwarte Piet?

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken