Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoek naar Zwarte Piet

Het is nog lang geen december en toch wordt er nu al gepraat over Sinterklaas. Deskundigen onderzoeken of er wat moet veranderen aan het kinderfeest. Door dit nu al te doen kan Sinterklaas misschien dit jaar nog andere Pieten meenemen naar Nederland.

Ruzie

Ieder jaar heeft Sinterklaas veel zwarte Pieten bij zich. Vorig jaar was daar veel gedoe over. Er zijn twee kampen. De ene kant wil dat het feest blijft zoals het is. Anderen willen dat Sinterklaas zijn zwarte pieten voortaan thuislaat in Spanje.

Slavernij

Tegenstanders zeggen dat de zwarte Piet doet denken aan de tijd van de slavernij. Mensen met een donkere huidskleur werden toen door blanken als slaaf gebruikt. Het Sinterklaasfeest, met alle donkere pieten, lijkt daar te veel op, vinden ze.

Praten

Deskundigen praten nu met voor- en tegenstanders van de zwarte Pieten. Ook vragen ze kinderen naar hun mening. Het is de bedoeling dat er plan komt om het feest voor iedereen leuk te houden. Zodat er niet zo'n ruzie komt als vorig jaar.

Jouw mening

Wil jij ook je mening geven over Zwarte Piet? Stuur dan een bericht naar de onderzoekers.