Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In de favela gebeurt alles op straat

Redacteur Malou is in Brazilië en blogt voor het Jeugdjournaal over het WK. In de favela's (dat zijn de arme wijken) ziet ze dat het leven zich vooral op straat afspeelt.

Ik kende de sloppenwijken alleen van plaatjes op tv. In de taxi herken ik de kleine huisjes. De chauffeur parkeert de auto op een steile helling. Vanaf daar lopen we de favela in.

Op straat

Een stoere jongen fietst op één wiel door de straat. De meisjes kijken er niet van op. Ze zijn druk met het vlechten van hun haar. Het valt me op dat alles op straat gebeurt. Een jonge moeder geeft haar baby te eten, terwijl een paar mannen heel fanatiek een spelletje spelen. Iedereen lacht en zegt vriendelijk gedag. Op een hoek maken jongens muziek. Ze trommelen en zingen. Ik zie hoe ze genieten van het ritme. Een klein meisje, ik denk dat ze nog geen 2 is, beweegt mee op de maat.

Armoede

Miljoenen kinderen in Brazilië groeien op in zo'n soort sloppenwijk. In de wijken zijn meestal veel problemen, zoals armoede en criminaliteit. Ik probeer me voor te stellen hoe het is om hier te leven. Door hun vieze kleren weet ik dat de kinderen arm zijn. Toch zorgen de trommels voor een gezellige sfeer. Eén van de meisjes loopt naar de jongens toe. Haar billen dansen op de muziek.

Groetjes, Malou