Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Malala wint Nobelprijs voor de Vrede

Het Pakistaanse meisje Malala heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. De Nobelprijzen zijn wereldberoemde prijzen voor mensen die veel hebben betekend voor de wetenschap, literatuur en vrede.

Malala is de jongste winnaar ooit. Ze kon niet meteen reageren op het nieuws, omdat ze nog op school zat.

Meisjes

Malala is nog maar 17, maar strijdt al jaren voor rechten van meisjes. Ze wil dat meisjes dezelfde rechten hebben als jongens, zodat ze bijvoorbeeld overal ter wereld naar school kunnen.

Aanslag

Twee jaar geleden werd Malala neergeschoten door terroristen die het niet met haar eens zijn. Ze overleefde de aanslag, kwam er weer bovenop en bleef vechten voor gelijke rechten. Na de aanslag ging ze naar Engeland omdat het daar veiliger is.

Kindervredeprijs

Malala won verschillende prijzen en was vaak te zien in het Jeugdjournaal. Vorig jaar was ze in Nederland om de Kindervredesprijs in ontvangst te nemen. Premier Rutte vertelde toen dat hij haar fantastisch vindt.

De winnaar van de Nobelprijs krijgt een gouden medaille, een diploma en bijna een miljoen euro. Dat geld gaat naar onderzoek of een goed doel.