Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brillentekort voor zeldzame zonsverduistering

Eclipsbrillen zijn op dit moment hartstikke populair. Zó populair dat ze bijna nergens meer te krijgen zijn. Dat is best lastig, want de brillen zijn nodig om vrijdag een zeldzame zonsverduistering te kunnen zien.

Vrijdag schuift de maan tussen de aarde en de zon. Daardoor is er rond 10:30 uur bijna niets van de zon te zien. Dit wordt een zonsverduistering genoemd en de laatste keer dat het in Nederland te zien was, is 16 jaar geleden.

Verbranden

De afgelopen dagen zijn er honderdduizenden brillen weggegeven en die brillen zijn nodig om het bijzondere natuurverschijnsel te zien. Het felle licht van de zon is namelijk heel schadelijk. Je ogen kunnen er zelfs door verbranden. Zelfs met een bril kun je maar één minuut kijken.

Bewolking

De kans bestaat dat er vrijdag niets te zien is. Weerdeskundigen verwachten regen en bewolking. Als die verwachting uitkomt dat wordt het vooral heel erg donker. En om dat te zien heb je natuurlijk geen speciale bril nodig.