Kinderen mogen rijlessen vanaf 13 jaar

Kinderen mogen rijlessen vanaf 13 jaar

Leren autorijden op je 13de en je rijbewijs halen als je 14 jaar bent. Dat kan voortaan voor veel kinderen in Nederland. Na een geslaagde proef met rijlessen vanaf 16 jaar, is de leeftijd opnieuw verlaagd.

Veiliger

Marjolijn Sonnema van Wegen en Verkeersveiligheid bedacht de plannen samen met de minister. Zij zegt dat het verkeer alleen maar veiliger wordt, als kinderen vroeg leren rijden. De proef met 16 en 17-jarigen was een groot succes.

Talent

Olivier van 13 jaar heeft al een paar lessen achter de rug. Hij vindt het heel anders dan fietsen en vindt het lastig dat je veel tegelijk moet kunnen. Toch gaat het al behoorlijk goed en volgens rijinstructeur Marianne heeft hij echt talent. Zij denkt dat Olivier volgend jaar alleen de weg op kan.

Strenge regels

Helaas mogen niet alle kinderen op rijles. Er zijn strenge regels. Je moet een geldig fietsrijbewijs hebben, een moeilijk theorie-examen maken en je benen moeten lang genoeg zijn om bij de pedalen te kunnen. Bovendien is de stad te druk voor de rijlessen. Klik jouw provincie om te zien waar jij mag lessen:

GroningenFrieslandDrentheOverijsselFlevolandGelderlandUtrechtNoord-HollandZuid-HollandZeelandNoord-BrabantLimburg

Update: Bedankt voor alle reacties! Maar welke datum was het ook alweer?

Een rijbewijs voor kinderen vanaf 14 jaar is een goed idee.

32.813 stemmen

Deze stelling is gesloten

53% 17.490 stemmen

46% 15.323 stemmen