Tips om extra voorzichtig te zijn online

Op sommige sites die veel kinderen gebruiken, komen mensen met verkeerde bedoelingen. Daarom kun je maar beter zo voorzichtig mogelijk zijn online. De volgende tips kunnen helpen om niet in de problemen te komen.

1. Je hoeft niet alle vriendschapsverzoeken te accepteren. Zeker niet van mensen die je niet kent.

2. Kijk eerst naar iemands profiel op sociale media, voordat je hem of haar accepteert. Heeft hij of zij veel vrienden? Is de profielfoto van de persoon zelf of gewoon van internet gehaald? Via Google kun je zoiets testen. Druk op het plaatje van de fotocamera en upload de profielfoto.

3. Controleer een 'vriend' door vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar de naam van je voetbaltrainer als iemand zegt op jouw club te zitten.

4. Denk goed na over wat je online zet of voor de webcam doet. Trek bijvoorbeeld nooit je kleren uit. Een ander kan alles opnemen en opslaan.

5. Spreek nooit zomaar af met iemand die je online hebt ontmoet.

7. Toch afspreken? Doe het dan op een drukke plek en neem iemand mee. Zorg dat je ouders het weten en neem je mobieltje mee zodat je altijd bereikbaar bent.

8. Als je iets niet vertrouwt, praat er dan over met een bekende. Bijvoorbeeld met een van je ouders of een leraar.

9. Onthoud goed: als er toch iets gebeurd is het nooit jouw schuld, maar altijd de schuld van de volwassene. Via deze site kun je het melden als er iets is gebeurd.