Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hulp nodig tegen internetfraude

Steeds meer mensen worden opgelicht via Facebook of andere sociale media. Ze kopen bijvoorbeeld een kaartje voor een concert en maken dan geld over. Maar de kaartjes krijgen ze niet en het Facebook-profiel van de kaartverkoper blijkt nep.

Oplichters

Soms gebruiken oplichters de naam van iemand die eerder een kaartje wilde kopen. Ze maken een profiel aan met die gegevens en doen net alsof ze kaartjes verkopen. Erg vervelend voor de echte persoon. 'Mensen denken dat ze door mij zijn opgelicht,' vertelt Lysanne. Haar naam en foto werden misbruikt.

Politie

Mensen die op zo'n manier zijn opgelicht, krijgen bijna geen hulp. De politie, de bank en Facebook zelf doen vaak niks. Volgens deskundigen moet dit veranderen. Zij willen dat de regering ervoor zorgt dat slachtoffers van internetoplichting beter worden geholpen. Ook moet er meer worden gedaan om de oplichters te stoppen.