Grote problemen doordat het ijs op de Noordpool smelt

Het ijs op de Noordpool smelt snel. Dat weet je misschien wel. Nu blijkt dat de problemen daardoor groter zijn dan eerder werd gedacht.

Permafrost

Vooral in Canada zijn er veel problemen. Omdat het daar erg koud is, is de grond op sommige plekken altijd bevroren. Die bevroren grond heet 'permafrost'. Maar omdat het steeds warmer wordt, smelt de bevroren grond. Daardoor komen er steeds meer grote gaten in het landschap. Op sommige plekken zijn die wel groter dan 40 voetbalvelden bij elkaar.

De grote gaten zorgen voor veel problemen. Om sommige plekken zakt de grond als een pudding in elkaar. Hele huizen storten daardoor in.

Een huis dat is verzakt door het ontdooien van het permafrost

De grote gaten in Canada zitten vol met modder. Dat is erg gevaarlijk. Voor mensen, maar ook voor dieren. Soms zitten elanden vast in de modder. Ook de cameraman van de NOS kwam in de problemen:

Cameraman zit vast in de klei

In de permafrost zitten resten van planten en dieren. Meestal zijn die resten bevroren. Maar doordat de grond warmer wordt, worden die resten ook warmer. En daardoor komen er giftige gassen in de lucht. Klimaatdeskundigen maken zich grote zorgen. Door die stoffen wordt het op de hele aarde nog sneller warmer dan eerder werd gedacht.