Historisch record: atleet Kipchoge loopt marathon binnen 2 uur

Historisch record: atleet Kipchoge loopt marathon binnen 2 uur

Voor het eerst heeft iemand een marathon in minder dan 2 uur gelopen. De Keniaanse Eliud Kipchoge liep de afstand van 42 kilometer en 195 meter in 1 uur, 59 minuten en 40 seconden.

Speciaal

Kipchoge liep het record niet in een officiële marathon, maar in een wedstrijd die speciaal voor hem was georganiseerd. In de Oostenrijkse stad Wenen werd er alles aan gedaan om hem zo snel mogelijk te laten lopen.

Om het record te laten lukken lag er veel vers asfalt op de weg en liepen 41 hardlopers om de beurt voor Kipchoge, om de atleet uit de wind te houden. Ook kwam hij in een superdeluxe privévliegtuig naar Wenen, zodat hij helemaal uitgerust kon beginnen.

Officieel?

Het is geen officieel wereldrecord, omdat het geen officiële marathon was. Dat maakt Kipchoge niet veel uit. Vorig jaar pakte hij het officiële wereldrecord al. In Berlijn liep hij de marathon in 2 uur, 1 minuut en 39 seconden.

In Kenia was het groot feest toen Kipchoge over de finish ging:

INEOS 1:59 Challenge

@INEOS159

Meanwhile in Eldoret, Kenya, this is how they celebrated @EliudKipchoge becoming the first man to run a sub two-hour marathon. 🇰🇪🙌 #INEOS159 #NoHumanIsLimited https://t.co/eRnD22sqgu

Afbeelding bij tweet

12 oktober 201911:14

Zou jij een keer een marathon willen lopen?

7.646 stemmen

Deze stelling is gesloten

45% 3.456 stemmen

54% 4.190 stemmen