Voor deze kinderen is thuisonderwijs wel fijn

Voor deze kinderen is thuisonderwijs wel fijn

Binnenkort zijn de meeste basisscholen weer helemaal open en hoeven veel kinderen niet meer thuis te werken. De een kan misschien niet wachten, maar voor sommige kinderen was het thuisonderwijs eigenlijk heel erg fijn.

Onderzoekers zien dat bij sommige kinderen het schoolwerk veel beter gaat dan in de klas en dat ze zich fijner voelen. Ook Jill van 12 merkte dat.

In de klas duurt de uitleg lang. Thuis werk ik beter en heb ik daarna meer energie over.
Jill

Jill vindt het fijn dat ze thuis op haar eigen tempo kan werken. Dan is ze sneller klaar en kan ze daarna creatieve dingen doen die ze zelf leuk vindt.

Onderwijs-deskundige Anouke Bakx doet onderzoek naar thuisonderwijs bij kinderen. Volgens haar vonden veel kinderen met bijvoorbeeld hoogbegaafdheid, autisme of dyslexie het de afgelopen tijd fijn om thuis te werken.

Zij konden zich bijvoorbeeld thuis beter concentreren dan op school.

Veel kinderen gingen thuis als een speer door het schoolwerk heen.
onderzoeker Anouke Bakx

Wel was het volgens Anouke belangrijk dat ouders de kinderen thuis konden helpen. Als dat niet lukte, dan is het volgens Anouke ook voor deze groep kinderen moeilijk om thuis al het schoolwerk te maken.

Anouke hoopt dat scholen van haar onderzoek leren. Volgens haar zou het voor sommige kinderen beter zijn om bijvoorbeeld de schooltijden aan te passen en meer schoolwerk thuis te maken.

Waar maak jij het liefst schoolwerk?

9.924 stemmen

Deze stelling is gesloten

30% 3.060 stemmen

39% 3.888 stemmen

29% 2.976 stemmen