Kinderen missen ouders langs het sportveld niet: 'Veel rustiger zo!'

Kinderen missen ouders langs het sportveld niet: 'Veel rustiger zo!'

Door het corona-virus mogen ouders niet meer langs de zijlijn staan bij sportvelden. Volgens onderzoekers en sportclubs is dat eigenlijk heel goed en ook kinderen zijn er blij mee.

Last van ouders

Bij veel sportclubs misdragen ouders zich weleens langs het veld. Bijna de helft van alle sportclubs zegt daar last van te hebben. Bij voetbalclubs is dat het ergst: 80% van al de clubs heeft last van ouders langs de zijlijn. Bij andere teamsporten is dat 40%.

Bij voetbalclub V.V. Dokkum merken ze ook een groot verschil. Volgens de kinderen is het nu een stuk rustiger tijdens de training.

Je hoort de coach en elkaar beter, je kunt zelfs met elkaar praten.
Justin

Tischa Neve is kinderpsycholoog en geeft sportclubs advies over hoe ze om kunnen gaan met te fanatieke ouders. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen ook zelf bij hun ouders aangeven wat ze fijn vinden en wat juist niet.

Ik raak soms in de war. Dan zeggen ze dat je dit en dat moet doen. Dat is best frustrerend.
Dennis

Volgens Theo, de trainer van de club, willen ze absoluut niet voor altijd het publiek weg hebben. Maar volgens hem is het wel nodig om na te denken over hoe ze de invloed van ouders op hun kinderen kleiner kunnen maken.

Ook de kinderen vinden het wel gezellig als ouders tijdens wedstrijden komen kijken. Als ze zich dan maar niet te veel bemoeien.