Help! Steeds minder eekhoorns in Nederland

Help! Steeds minder eekhoorns in Nederland

Ze zijn klein en schattig, maar je ziet ze steeds minder vaak in de Nederlandse bossen: de eekhoorn. De dieren hebben moeite met het vinden van voedsel. Hierdoor is de kans dat je een eekhoorn in het bos tegenkomt steeds kleiner.

Weinig eten

De knaagdieren vinden bijvoorbeeld beukennootjes, dennenappels en eikels erg lekker, maar die zijn bijna niet te vinden in het bos. Volgens boswachter Frans Kapteijns is dat een groot probleem.

Als er veel nootjes zijn gevallen, dan gaan ze soms twee keer per jaar paren. Dan komen er ook twee keer per jaar nieuwe jonge eekhoorntjes. Maar nu hebben ze weinig zin om te paren.
boswachter Frans Kapteijns

Het aantal eekhoorns in Nederland is de afgelopen 25 jaar flink afgenomen. Met zo'n 30 procent. Dit zegt een vereniging die elk jaar de dieren telt.

Belangrijk dier

Het is ook belangrijk voor het bos dat er genoeg eekhoorns zijn. Volgens de boswachter zorgen ze daar voor de balans van het leven.

Zo eten ze bijvoorbeeld rupsen en daarmee zorgen ze ervoor dat rupsenplagen niet doorzetten.
boswachter Frans Kapteijns

De boswachter hoopt dat er meer gebeurt om de dieren te helpen. Bijvoorbeeld door meer beukenbomen te planten of door touwen te spannen over drukke wegen, zodat eekhoorns veilig naar de overkant kunnen om meer voedsel te kunnen vinden.