NOS Jeugdjournaal

Nieuwswekker: Rellen in Rotterdam + Kinderrechtendag

Goedemorgen! Het is weekend. We hebben meteen goed nieuws voor je. Er staat namelijk een nieuwswekker voor je klaar. En die begint zoals altijd met het weer.

Het weer

Het wordt een grijze dag. Gelukkig blijft het op de meeste plekken wel droog. Het wordt zo'n 11 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- Bij rellen in Rotterdam zijn zeker 7 mensen gewond geraakt. Het gaat om agenten, een journalist en mensen die geraakt zijn door politieschoten. De rellen ontstonden tijdens een protest tegen de corona-regels. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, agenten en brandweerlieden werden bekogeld, en auto's en scooters in brand gestoken. Minstens 20 relschoppers zijn al opgepakt en volgens de burgemeester zullen er nog meer mensen worden aangehouden.

Een uitgebrande politieauto na de rellen in Rotterdam

- De KNVB, voetbalclubs, politie en justitie gaan relschoppers in stadions strenger aanpakken. Zo willen ze een einde te maken aan overlast in en rond stadions. Mensen die zich niet gedragen krijgen sneller een stadionverbod of mogen helemaal niet meer in de buurt van een stadion komen als er gevoetbald wordt. Verder wordt ook gewerkt aan hogere straffen voor mensen die andere mensen bedreigen.

- De Amerikaanse president Joe Biden wordt vandaag 79 jaar. Daarmee is hij de oudste Amerikaanse president die ooit werd gekozen. Gisteren werd Joe Biden helemaal onderzocht door een arts en die zegt dat de president gezond genoeg is om zijn werk te doen. Tijdens het onderzoek moest Biden onder narcose. Daarom nam vice-president Kamala Harris 85 minuten zijn taken over. Daarmee werd ze even de eerste vrouwelijke president van de VS.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Het is vandaag Internationale Kinderrechtendag. Er wordt gevierd dat kinderen speciale rechten hebben. Bijvoorbeeld het recht om naar school te gaan. Of naar de dokter als je ziek bent. Die rechten werden 32 jaar geleden vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en gelden over de hele wereld.

- Er staat een nieuwe aflevering van Uitgezocht voor je klaar. Deze keer gaat het over energiedrankjes. Die blijven harstikke populair, terwijl artsen al jaren waarschuwen dat kinderen ze beter niet kunnen drinken. Lucas zocht uit wat er precies in het drankje zit en wat dat met je doet.

Energiedrankjes zijn vies.

9.698 stemmen

Deze stelling is gesloten

26% 2.528 stemmen

19% 1.880 stemmen

54% 5.290 stemmen

En dan nog even dit:

Loopt er een lynx rond in 's Gravenzande? Sommige mensen uit de buurt denken van wel. En dat terwijl het dier hier normaal niet in het wild voorkomt. Verslaggever Milou besloot het dier zelf maar eens te gaan zoeken.

Loslopende 'lynx' gezien in 's Gravenzande