Dit zijn de nieuwe corona-regels

Dit zijn de nieuwe corona-regels

Er zijn nieuwe corona-regels die zondag ingaan. Die gelden bovenop de oude regels. Dat hebben minister-president Mark Rutte en corona-minister Hugo de Jonge bekendgemaakt. De regels gaan zeker drie weken gelden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Scholen

Scholen blijven open. De regering wil wel dat kinderen vanaf groep 6 mondkapjes gaan dragen in de gangen. Ook willen ze dat kinderen in groepjes naar binnengaan en steeds in dezelfde groepjes werken. Ze hopen dat er zo minder kinderen besmet raken.

Dicht om 17.00 uur

Alle winkels en restaurants moeten dicht om 17.00 uur. Alleen noodzakelijke winkels, zoals supermarkten, mogen openblijven tot 20.00 uur. Ook theaters, bioscopen, zwembaden en sportscholen moeten om 17.00 uur dicht.

Sporten

Dat betekent ook dat binnensporten niet meer kan na vijf uur 's middags, want sporthallen moeten dan dicht. Ook buitensporten bij sportclubs mag niet meer na 17.00 uur. Training in de avond kan dus niet doorgaan.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen liggen nog steeds heel veel corona-patiënten. Daarom mogen ziekenhuizen operaties afzeggen, als die een paar weken kunnen wachten. Bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dan is er in de ziekenhuizen meer plek voor corona-patiënten. Wel is het erg vervelend voor mensen die zo'n operatie nodig hebben natuurlijk.

De komende weken kijkt de regering hoe het gaat met de besmettingen. Op 14 december wordt besloten of de regels nog nodig zijn, of dat er nog strengere regels moeten komen.