Rusland valt Oekraïne aan en begint oorlog

Rusland valt Oekraïne aan en begint oorlog

Heftig nieuws uit Oekraïne. Het land wordt aangevallen door Rusland. Na weken van praten en overleg is er dus toch oorlog uitgebroken.

Vannacht zei de Russische president Poetin dat hij zijn soldaten naar Oekraïne zou sturen. Daarna waren al snel ontploffingen te horen in verschillende Oekraïense steden. Hieronder zie je waar knallen gehoord zijn:

In de hoofdstad Kiev ging vanmorgen het luchtalarm af. Een paar uur later was daar een aanval met een raket.

Raket ingeslagen in woonwijk Kiev: 'Ik was in totale paniek'

Volgens de Oekraïense politie heeft Rusland sinds vanmorgen ruim 200 plekken aangevallen. Ook zeggen ze dat er wordt gevochten.

Er zouden tientallen mensen zijn omgekomen door het geweld. Ook mensen die niet meevechten. Hoeveel precies, is nog onduidelijk.

Veel Oekraïners proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden. In verschillende steden staan lange rijen voor geldautomaten en winkels.

Anderen wachten niet af en slaan op de vlucht. Ze gaan bijvoorbeeld naar buurland Polen. Daar bereiden mensen zich voor om Oekraïners op te vangen. In Nederland is rekeningnummer 999 geopend om geld in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

'Vecht mee'

Vanmorgen zei de Oekraïense president dat iedereen binnen moest blijven. Later riep hij inwoners op om te vechten.

De toekomst van Oekraïne hangt af van alle inwoners.
Oekraïense president Zelensky

Andere landen zijn boos op Rusland en maken daarom plannen om Rusland te straffen. Zo zorgen ze er onder andere voor dat Rusland geen geld uit het buitenland kan krijgen en ook geen spullen uit andere landen kan kopen. Ze hopen dat Rusland daardoor stopt met de aanvallen.

Premier Rutte heeft laten weten dat hij aan de bevolking van Oekraïne denkt. Ook zegt hij dat Rusland een zware straf moet krijgen.

Dit is een donkere dag voor Oekraïne, Europa en de hele wereld. Er is één land, en één man verantwoordelijk. Dat land is Rusland, die persoon is Poetin.
premier Mark Rutte

De afgelopen dagen lieten ook andere mensen in Europa al zien dat ze Oekraïne steunen.

Mensen in Europa leven mee met mensen in Oekraïne

Eerder vroegen kinderen ons of ze zich zorgen moesten maken als er een oorlog tussen Oekraïne en Rusland komt. Rusland-deskundige Bob Deen zei toen dat dat niet nodig is.

Er komen echt geen Russische soldaten hiernaar toe. Nederland vecht ook niet mee, maar ik denk dat we ons wel zorgen moeten maken om de kinderen in Oekraïne die natuurlijk geen oorlog willen.
Rusland-deskundige Bob Deen

Ben jij geschrokken van dit nieuws? Of wil je er iets over kwijt? Hieronder kun je reageren.

Wil jij reageren of heb je een vraag over de oorlog in Oekraïne?

Deze stelling is gesloten