NOS

Nieuwswekker: Nieuwe woorden + Exoplaneten

Goedemorgen! Pak je ontbijt erbij en ga lekker zitten. Hier lees je welk nieuws je vannacht gemist hebt en wat er vandaag nog gaat gebeuren.

Het weer

Het wordt weer een zonnige en warme dag vandaag. Het wordt tussen de 18 en 20 graden. Goed weer om buiten te spelen dus!

Dit heb je misschien gemist:

- Er zijn te weinig plekken voor vluchtelingen die niet uit Oekraïne komen. Dat zegt het COA, de organisatie die vluchtelingen opvangt. In korte tijd zijn er duizenden opvangplekken gevonden voor mensen uit Oekraïne, maar het COA zegt dat er snel ook meer plekken voor andere vluchtelingen moeten komen. Voor mensen uit landen zoals Syrië en Afghanistan.

- Er zijn al meer dan 5000 'exoplaneten' ontdekt. Dat zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Dat heeft ruimte-organisatie NASA bekend gemaakt. In totaal zijn er nu 5005 exoplaneten ontdekt.

- Wie graag afscheid wil nemen van weerman Piet Paulusma, kan dat vrijdagmiddag doen in de stad waar hij woonde: Harlingen. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. De bekende weerman overleed afgelopen zondag. Kinderen van basisschool Het Noorderlicht in Harlingen schrokken best wel toen ze het nieuws hoorden.

Bekende weerman Piet Paulusma overleden

Dit is vandaag in het nieuws:

- Wat gaan de koning, koningin en de prinsessen doen met Koningsdag? De familie viert de 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander in Maastricht. En de Limburgse hoofdstad maakt vandaag bekend welke activiteiten ze daar gaan doen.

De koninklijke familie wilde in 2020 al naar Maastricht voor Koningsdag, maar dat ging toen niet door vanwege de corona-regels. In plaats daarvan werd het een digitaal feestje:

Zo zag Koningsdag er dit jaar uit

- Een lindeboom uit het Limburgse dorp Maasniel maakt kans op een bijzondere prijs. De boom doet namelijk mee aan de Europese boom van het jaar-verkiezing. Vanmiddag wordt bekend gemaakt of de lindeboom wint.

- De Dikke van Dale bestaat 150 jaar. Dat is het bekendste woordenboek van de Nederlandse taal. Vandaag komt er een nieuwe editie van het woordenboek uit. Daar staan duizenden nieuwe woorden in. Heel veel nieuwe Nederlandse woorden natuurlijk, maar ook Engelse woorden. Influencer, covid en streetfood bijvoorbeeld.

En hier hebben we ook een vraag over:

Wat is jouw favoriete woord?

Deze stelling is gesloten

En dan nog even dit:

Een opmerkelijke ruzie in de Verenigde Staten: een zwarte beer tegen de zwijnen Hammy en Mary.

Wow! Zwijnen jagen zwarte beer weg