Nieuwswekker: Explosie in Nigeria + Verstappen op plek 1

Goedemorgen! Hopelijk heb je lekker geslapen. Deze zondag begin je goed met de Nieuwswekker. Hier lees je wat je misschien gemist hebt en wat er vandaag gaat gebeuren. We beginnen natuurlijk weer met...

Het weer

Het wordt iets minder lekker weer dan gisteren. De dag begint zonnig, maar in de middag komen er steeds meer wolken en kan het op sommige plekken regenen.

Dit heb je misschien gemist:

- Verdrietig nieuws uit Nigeria. Door een grote explosie bij een verboden oliebedrijf zijn waarschijnlijk meer dan honderd mensen om het leven gekomen. In het Afrikaanse land zijn veel bedrijven die stiekem olie verwerken. Er werken vaak arme mensen in gevaarlijke omstandigheden.

- In de eredivisie is het Ajax en PSV allebei gelukt om te winnen, maar dat was niet makkelijk. PSV staat tweede in de competitie en kwam op achterstand tegen Cambuur. Uiteindelijk won de club uit Eindhoven toch met 2-1. Ajax staat eerste en won met heel veel moeite met 1-0 van NEC. Brian Brobbey scoorde in de laatste minuten.

- In Engeland is de grootste bokswedstrijd van het jaar gehouden. In een stadion met zo'n 94.000 (!) mensen won Tyson Fury van Dillian Whyte. Voor Fury was het de 32ste zege in 33 partijen en zijn 23ste op knock-out.

De boksers kwamen in het volle stadion op met een vuurwerkshow

Dit gaat er vandaag gebeuren:

- In Frankrijk wordt een nieuwe president gekozen. De Fransen kunnen kiezen tussen de huidige president Emmanuel Macron en zijn uitdager Marine le Pen. Volgens experts heeft Macron de grootste kans om te winnen, maar is het wel nog heel spannend. Veel Fransen zouden nog twijfelen.

- In België wordt de bekende wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik gereden. De traditionele afsluiter van het voorjaar-seizoen. Er doen ook veel Nederlanders aan mee. Vooral bij de vrouwen maken de Nederlandse dames kans op de winst. Onder andere Annemiek van Vleuten en Demi Vollering zijn favorieten.

- En nog meer sport. Want Max Verstappen rijdt weer in de Formule 1. In Italië start de Nederlander vandaag vanaf de eerste plek. Het is voor Verstappen belangrijk om veel punten te pakken vandaag. Hij staat namelijk ver achter op zijn grootste concurrent: Charles Leclerc.

Verstappen was zaterdag tijdens de sprintrace sneller dan Leclerc

En dan nog even dit:

'Hi, Marco! Primaaa.' Waarschijnlijk heb jij dit wel eens gezegd of iemand horen zeggen op het schoolplein. De 17-jarige Sam gaat namelijk viral op Tiktok met deze zin en veel mensen doen hem na.

Sam gaat viral met 'Hey Marco, prima!'-video op TikTok