Nieuwswekker: Met auto de trap af + Corona in Noord-Korea

Goedemorgen! Tijd voor het weekend. Daarbij hoort natuurlijk ook een verse Nieuwswekker bij, zodat jij weet wat er vandaag in het nieuws is.

Het weer

Vond je het gisteren al lekker weer? Nou, dan is er goed nieuws. Vandaag wordt het nog beter. De zon schijnt en het wordt zo'n 19 tot 25 graden!

Het weer van zaterdag 14 mei.

Dit heb je misschien gemist:

- In een deel van de provincies Gelderland en Utrecht geldt vanaf woensdag een sproeiverbod. Sproeien met water is er verboden omdat het zo droog is. Het water in sloten en beken staat erg laag. Daarom mogen boeren dat niet meer gebruiken om hun akkers te besproeien. Het is niet bekend hoelang het verbod blijft gelden.

- In Italië is een man opgepakt die met zijn auto van de beroemde Spaanse Trappen was gereden. Die trappen zijn 300 jaar oud en staan in Rome. Het is niet de bedoeling dat je daar met een auto overheen rijdt. Toch deed een man het met zijn Maserati. Op bewakingsbeelden is de actie van de man gefilmd. Even later werd hij opgepakt.

Man rijdt Maserati van Spaanse Trappen

- In Noord-Korea zijn veel corona-besmettingen. Het land zegt dat er vandaag 21 mensen zijn overleden aan het virus en er tienduizenden mensen ziek zijn. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie zegt Noord-Korea dat er corona-besmettingen zijn. Het land is erg afgesloten en wil niks met andere landen te maken hebben. Het is moeilijk om er in of uit te komen. Sinds corona is dat nog moeilijker geworden.

De leider van het land, Kim Jong-un, zegt dat de virus-uitbraak een grote ramp is en heeft in het hele land een lockdown ingesteld.

Leider Kim Jong-un droeg voor het eerst een mondkapje op televisie

Dit is vandaag in het nieuws:

- Welk land wint het Eurovisie Songfestival? Na de finale van vanavond weten we dat. De Nederlandse S10 doet natuurlijk ook mee. Zij is als 11de aan de beurt. Na haar is het de beurt aan Oekraïne. Deskundigen denken dat dat land het Songfestival gaat winnen. Veel mensen gaan op dat land stemmen denken ze, om de oorlog daar.

Wat denk jij, gaat Nederland winnen of Oekraïne? Of toch een ander land? Laat het weten in de reacties!

Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen?

11.922 stemmen

Deze stelling is gesloten

69% 8.320 stemmen

17% 2.102 stemmen

12% 1.500 stemmen

- FC Twente kan kampioen worden van de eredivisie voor vrouwen. Als de ploeg vandaag wint van PSV, kan niemand ze meer inhalen. Mocht nummer 2 Ajax ook winnen, dan is Twente officieel nog geen kampioen. Maar omdat het doelsaldo van Twente veel beter is, zullen ze alsnog feest kunnen vieren.

- De 9-jarige Lily kreeg de afgelopen week veel reacties, nadat ze in het Zapp-programma Hoofdzaken vertelde dat ze gepest wordt. Kinderen op haar school doen dat vanwege haar 'pluizige haar'. Ook veel bekende Nederlanders reageren en zeggen dat ze haar steunen. Vanavond hoor je Lily's verhaal in het Jeugdjournaal.

Lily bij Hoofdzaken NPO Zapp. #pesten #krullen #zelfvertrouwen

En dan nog even dit:

Ze hadden het nog nooit gezien in deze Amerikaanse dierentuin. Er werd een baby-giraf geboren met kromme poten. Maar daar werd wat op bedacht.

JINT baby-giraffe