Ruimtefoto aarde en zon

Ruimtefoto aarde en zon

ANP

Ruimtesteen groter dan wolkenkrabber vliegt langs de aarde

Aankomende vrijdag scheert een asteroïde onze planeet voorbij. De ruimterots is twee keer zo groot als het grootste gebouw in de wereld: de Burj Khalifa in Dubai.

Dat maakt ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Een asteroïde is een grote ruimtesteen die in een baan om de zon draait. De astronomen bij NASA hebben de rots 7335 (1989 JA) genoemd. Volgens hen is dit de grootste asteroïde die dit jaar zo dicht langs de aarde komt vliegen.

Vier miljoen kilometer

De ruimterots vliegt op een veilige afstand van vier miljoen kilometer onze planeet voorbij. Als de rots nog dichter bij de aarde zou komen, is dat gevaarlijk, zeggen ruimtewetenschappers. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken. De kans is heel klein dat een asteroïde de aarde raakt.

De steen gaat met een snelheid van 76.000 kilometer per uur door de ruimte.

De aarde beschermen

Het komt wel vaker voor dat een asteroïde de aarde passeert. Voorlopig vliegen de ruimtestenen onze planeet rustig voorbij.

En als de stenen toch dichtbij de aarde komen, heeft NASA daar iets op bedacht. Vorig jaar kwam de ruimtevaartorganisatie nog met een ruimtevoertuig dat onze planeet kan beschermen tegen gevaarlijke asteroïden.