JJ Schuilkelders

Inwoners van Odessa schuilen in enorm ondergronds gangenstelsel

Er wordt nog hard gevochten in Oekraïne, vooral in het zuiden en oosten van het land. In de stad Odessa zijn de inwoners bang dat het ook bij hen zomaar ineens mis kan gaan. Dus staan ook daar de schuilkelders klaar voor het geval dat het Russische leger de stad gaat aanvallen.

Verslaggever Noortje is in Odessa en bezocht een van die plekken: een kilometerslang gangenstelsel onder de stad. Catacomben worden ze genoemd.

In de Tweede Wereldoorlog schuilden inwoners van Odessa ook in de tunnels voor de nazi's. En ook nu kunnen er duizenden mensen schuilen voor aanvallen door Russische militairen.

Doolhof

In de hele stad zijn zeker 150 ingangen naar de ondergrondse wereld. Het hele tunnelstelsel is een enorm en chaotisch doolhof. Dat maakt de catacomben een goede verstopplek.

Maar ze zijn ook gevaarlijk. Want veel van de gangen zijn nog niet in kaart gebracht. Daarom mag er ook niemand zonder begeleiding in. Er verdwaalden al vaker mensen in de gangen. En een groot deel van de gangen blijft dicht voor het publiek.

In de video hierboven zie je hoe Noortje een rondleiding door de catacomben krijgt door een gids die ze goed kent.