JJ Parlementaire enquete

Heeft de regering fouten gemaakt bij de gaswinning in Groningen?

Het is één van de ingewikkeldste en langstdurende problemen in Nederland: de gaswinning in Groningen. Er wordt al jaren gas uit de grond gehaald.

Maar door de gaswinning ontstaan ook aardbevingen in de provincie. De regering beloofde al vaker om zo snel mogelijk helemaal te stoppen met gas uit de grond halen. En toch wordt er in Groningen nog altijd naar gas geboord.

Bewoners aan het woord

Vandaag mochten inwoners van het gebied aan politici van de Tweede Kamer vertellen over hun problemen.

Het was niet meer veilig om gas uit de grond te halen. En dat het toch gebeurde, heeft veel mensen in Groningen boos gemaakt.
Herman de Muinck, inwoner Groningen

Volgens de bewoners die vandaag aan het woord waren, hebben ze jarenlang stress gehad door de gevolgen van de gaswinning.

Politici van de Tweede Kamer willen nu weten of de regering fouten heeft gemaakt bij de gaswinning. Het praten met betrokkenen hoort daarbij. En er wordt nog veel meer onderzocht. Dat wordt een parlementaire enquête genoemd.

Vandaag was dus de beurt aan de inwoners van Groningen om over hun ervaringen te vertellen aan de onderzoekers. Later komen ook deskundigen aan het woord, net als directeuren van gasbedrijven.

Zo willen de politici erachter komen hoe de problemen met de gaswinning opgelost moeten worden.