Tour de France van start: Dit moet je weten!
Het is de grootste en belangrijkste wielrenwedstrijd van het jaar. Drie weken lang fietsen de renners over vlakke wegen, steile heuvels, hoge bergen en door winderige gebieden. Ja, de Tour de France gaat weer beginnen!
Etappes, teams, klassementen en truien. De Tour kan soms best lastig zijn om te begrijpen. Om je een handje te helpen, hebben we het belangrijkste op rijtje gezet.
1. Etappes
De Tour de France bestaat uit 21 etappes. Zo'n etappe wordt op één dag gereden. De route kan over vlakke wegen gaan maar ook door de bergen. Soms zijn ze 'kort' (130 kilometer, bijvoorbeeld) en soms zijn ze lang (tot wel 250 kilometer).
Etappes zijn eigenlijk kleine wedstrijdjes binnen de Tour de France. De renner die als eerste over de finish komt, wint de etappe. Een etappe winnen in de Tour de France is voor veel wielrenners een droom.
2. Teams
Je zou het misschien niet zeggen, maar wielrennen is een teamsport. Alle 176 renners die meedoen aan de Tour horen bij één van de 22 teams.
Renners in deze teams kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld door voor elkaar te fietsen, zodat de achterste minder last heeft van tegenwind.
3. Klassementen en truien
Er is meer te winnen dan alleen etappes. Renners strijden ook om verschillende klassementen. De nummer 1 van elk klassement mag een speciale trui aantrekken.
De gele trui is de belangrijkste van allemaal. Hij is voor de nummer 1 van het algemeen klassement.
Voor elke renner wordt bijgehouden hoe lang die over een etappe doet. In het algemeen klassement worden de tijden van alle etappes bij elkaar opgeteld. Diegene die bovenaan staat, was dus gemiddeld het snelste bij de finish.
Veel mensen vinden de bolletjestrui lelijk. Toch zullen de meeste wielrenners 'm maar al te graag winnen. Hij is voor de nummer 1 van het bergklassement.
De route van de Tour de France gaat ieder jaar over meerdere heuvels en bergen. Als je daar als een van de eersten bovenkomt, verdien je punten voor het bergklassement. Hoe hoger de berg, hoe meer punten er te verdienen zijn.
De groene trui is er voor de snelste wielrenners, de sprinters dus. Als je bovenaan staat in het puntenklassement mag je de groene trui aantrekken.
Om punten te verdienen, moet je als één van de eersten over de finish komen. Vaak gebeurt in een eindsprint met meerdere wielrenners. Win je veel etappes, dan sta je dus hoog in het puntenklassement. Ook zijn er punten te pakken bij tussensprints. Dat zijn sprints tijdens de etappe, nog voor de finish dus.
Een groot deel van de renners gaat deze trui sowieso niet winnen. De witte trui is namelijk voor de beste in het jongerenklassement.
Dit klassement werkt hetzelfde als het algemeen klassement. Het verschil is dat je maximaal 25 jaar oud mag zijn. Is de winnaar van de gele trui 25 jaar of jonger? Dan wint hij dus automatisch ook de witte trui.
Laatste etappe
De Tour de France heeft dus verschillende winnaars. Maar het hoogste doel is om na de laatste etappe zo'n trui aan te mogen trekken. Dan ben je de eind-winnaar van een klassement en mag je in Parijs het podium opkomen.