8 dagen protest in Suriname: Waarom zijn mensen boos?

8 dagen protest in Suriname: Waarom zijn mensen boos?

In Suriname zijn acht dagen op rij mensen de straat opgegaan om te demonstreren. De demonstranten zijn boos op de regering, maar waarom precies?

1. Vriendjespolitiek

De demonstranten zijn vooral boos op president Santokhi. Hij zou zijn vrienden en familie voortrekken. Bijvoorbeeld door ze goede banen te geven. Vriendjespolitiek dus.

2. Economie

Het gaat niet goed met de economie van het land. Inwoners merken dat alles steeds duurder wordt. Vooral de hoge benzineprijzen zijn een groot probleem. Sommige mensen kunnen het niet meer betalen.

3. Zorg

De regering geeft de laatste jaren minder geld uit aan de zorg. Veel mensen maken zich daar zorgen over. Daarom doet ook veel zorg-personeel mee aan de demonstraties. Zij willen bijvoorbeeld dat er meer geld gaat naar ziekenhuizen, zodat mensen beter behandeld kunnen worden.

4. Corruptie

De demonstranten willen ook dat de minister van Financiën opstapt. Mensen nemen hem kwalijk dat er 1,8 miljoen euro uit de staatskas is verdwenen. Dat geld was van de Surinaamse overheid. Waar dat geld nu is, is niet bekend.

We willen dat alles verandert. We willen eerlijke leiders!
een demonstrant

Het is opvallend dat zo veel mensen al meer dan een week aan het demonstreren zijn. Dat gebeurt namelijk niet zo snel in Suriname.