Boeren en politici praten over stikstof

Boeren en politici praten over stikstof

In Utrecht zijn boeren, politici en natuurorganisaties bij elkaar gekomen. Ze hebben gepraat over de stikstof-plannen van de regering. In die plannen staat dat er in 2030 veel minder stikstof in Nederland mag zijn. Te veel stikstof is namelijk niet goed voor de natuur.

In de plannen staan verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. Eén van die ideeën gaat over veeboeren. Sommige boeren zouden in de toekomst minder dieren mogen houden. Of ze moeten zelfs misschien helemaal stoppen met hun bedrijf. Bijvoorbeeld als hun boerderij vlak naast een natuurgebied staat.

Protesten

Veel boeren zijn daar boos over en daarom waren er de afgelopen tijd grote protesten. Een aantal van die demonstraties zijn flink uit de hand gelopen. Zo dumpten boeren twee weken geleden mest, afval en hooi op de weg. Dat is gevaarlijk en er gebeurden ongelukken.

Dat moet stoppen vindt het kabinet. Daarom praten de minister-president, ministers die erover gaan en boerenorganisaties met elkaar. Om elkaar wat beter te begrijpen en te kijken of er een oplossing is die iedereen goed vindt. Of dat gaat lukken, is nog onduidelijk.