Alles over verslaggever Joanke

Over jezelf

Naam: Joanke Dijkstra Verjaardag: 14 mei

Waar ben je opgegroeid?

Ik ben geboren én opgegroeid in Zuidhorn, een dorp tussen de weilanden vlakbij de stad Groningen. Nog altijd word ik vrolijk als ik naar het noorden van ons land rijd, de Martinitoren zie en mensen elkaar hoor begroeten met "moi".

Heb je broers/zussen?

Zeker, ik heb twee oudere broers en een jonger zusje. Alledrie zijn ze getrouwd en hebben ze kinderen dus ik ben al meerdere keren tante. Echt superleuk, ik verwen mijn neefjes en nichtjes altijd supererg. De oudste is nu oud genoeg om het Jeugdjournaal te kijken. Dan ben ik helemaal trots als hij vertelt dat hij me heeft gezien in de uitzending!

Wat zijn je hobby's?

Gezellig afspreken met vrienden en sporten. Bijvoorbeeld fitnessen of een potje karten maakt me helemaal blij. Ik ben ook groot Formule 1-fan dus toen ik een keer coureur Lewis Hamilton mocht interviewen, was dat natuurlijk een droom. En daarnaast is werk eigenlijk mijn allergrootste hobby.

Wat wilde je worden toen je 12 jaar was?

Dat was elke week weer anders. De ene keer wilde ik dierenverzorger worden (maar dan alleen van zachte knuffelbare dieren, haha) en de week erop had ik ineens het plan om makelaar te worden. Of topsporter. Pas vanaf de middelbare school ontdekte ik dat ik schrijven en creatief bezig zijn eigenlijk het allerleukste vond. En begon ik te denken aan een baan als journalist.

Het Jeugdjournaal

Hoe ben je bij het Jeugdjournaal gekomen?

Ik begon als stagiaire op de economieredactie van de NOS. Daar heb ik een paar jaar gewerkt en daarna ben ik overgestapt naar het Jeugdjournaal. Geen moment spijt van gehad, want dit is echt de leukste redactie die er is!

Hoe volg jij zelf het nieuws?

Vooral online. Natuurlijk de Jeugdjournaal-app, maar ook die van de NOS, het AD en de Volkskrant. En via social media-kanalen zie en lees ik ook veel.

Wat is het mooiste verhaal om te maken?

Oeh, dat is een moeilijke vraag, ik vind namelijk heel veel verhalen mooi. Maar ik vind het altijd heel bijzonder als een kind me zo vertrouwt dat hij of zij me moeilijke of verdrietige dingen wil vertellen. Dat vind ik altijd heel dapper en stoer van zo iemand.

Wat is je grootste blunder?

De allereerste keer dat ik een reportage ging draaien was ik natuurlijk stikzenuwachtig. Toen ben ik door al die zenuwen vergeten de koplampen van mijn auto uit te zetten. Wilde ik na het interview wegrijden, startte mijn auto niet! De cameraman heeft m'n wagentje aangeduwd en toen startte hij gelukkig weer.

Heb je een tip voor kinderen die ook verslaggever willen worden?

Vooral lekker veel proberen en doen, ook al vind je het misschien eng of spannend. Dat is helemaal niet erg, dat had ik in het begin ook! Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent en vragen durft te stellen. Dat kan je op elke leeftijd al oefenen! Als je later gaat studeren kun je bijvoorbeeld Journalistiek gaan doen. En mijn belangrijkste tip: volhouden! Soms gaat het niet altijd zoals je hoopt of wilt, maar ook daar leer je van.

Favorieten

Wat is je favoriete site/app?

Whatsapp, lekker kletsen met familie en vrienden. En Instagram, omdat ik het leuk vind om te zien wat anderen aan het doen zijn!

Wat is je favoriete tv-programma?

Het Perfecte Plaatje vind ik erg leuk. In dat programma leren bekende Nederlanders fotograferen. Ik vind foto's maken zelf ook erg leuk, dus ik zou zo meedoen als ze me ooit vragen!

Wat is je favoriete film?

Een hele zoetsappige: The Notebook. En Forrest Gump vind ik ook echt een fantastische film.

Wat is je lievelingseten?

Ik hou echt van Thais eten, maar vooral ook van snoep. Chocola, winegums, mars ice cream: het liefst eet ik dit soort dingen elke dag. Net als cheesecake, daar kun je me echt voor wakker maken 's nachts!

Wat is je lievelingskleur?

Rood.

Wat is je lievelingsdier?

Katten! Ze zijn vaak eigenwijs, grappig en zacht.

Wat is je favoriete muziek?

Dat ligt eraan hoe ik me voel. Soms kan ik heerlijk half meezingen/huilen met Adele, maar ook juist huppelend door de straat wandelen met Suzan & Freek in mijn oren. En in de auto luister ik dan juist weer muziek met een lekkere beat waar ik lekker op kan scheuren (alsof ik Max Verstappen ben).

Waar moet je om lachen?

Meestal om mijn collega's, die zijn het aller-grappigst.

Zo zag Joanke er vroeger uit