Met het Kindplan beslissen kinderen meer mee na een scheiding

'Kinderen mogen meer mee beslissen als ouders scheiden'

Deskundigen vinden dat er niet genoeg geluisterd wordt naar kinderen als hun ouders gaan scheiden. Daarom is er sinds vandaag een document dat kinderen kunnen invullen: het Kindplan.

Daarin kunnen kinderen aangeven wat ze graag willen dat er gebeurt na de scheiding van hun ouders. Het Kindplan is bedacht door het Expertisecentrum Kind en Scheiding. Daar werken deskundigen die veel weten over scheiden en hoe dat is voor kinderen.

Afspraken

Isabelle heeft afspraken gemaakt met haar ouders toen ze gingen scheiden.

Ik ben een week bij mijn vader en een week bij mijn moeder. Anders vind ik het niet eerlijk.
Isabelle

Dat moet ook van de wet, naar kinderen luisteren. Als ouders scheiden, mogen niet alleen zij maar ook hun kinderen hun mening geven over beslissingen. Bijvoorbeeld bij wie ze willen wonen of met wie van hun ouders ze op vakantie willen.

Maar toch gaat het nog wel eens mis, zeggen de deskundigen.

Ik denk dat kinderen nog te weinig betrokken worden bij scheidingen. Ik vind dat zij meer moeten kunnen vertellen over wat ze willen en wensen.
Jacquelijn van der Vijver, scheidings-expert

Het gebeurt veel dat kinderen een scheiding van hun ouders meemaken. Vorig jaar gingen bij meer dan 24.000 Nederlandse kinderen de ouders uit elkaar.

Ook bij Isabelle gebeurde het dus. En ze had het fijner gevonden als ze toen ook in het Kindplan kon opschrijven wat haar mening was.

Zo kunnen kinderen ook hun mening vertellen als ze het in het echt niet durven.
Isabelle

Meer over hoe het plan werkt, zie je in de video bovenaan.