Zo zag Prinsjesdag eruit dit jaar

Glazen Koets en Troonrede: Zo zag Prinsjesdag eruit

Het is vandaag de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag! Het is een dag vol tradities en dit jaar is prinses Amalia er ook voor het eerst bij.

Prinsjesdag is een van de belangrijkste dagen in de Nederlandse politiek. In Den Haag worden de plannen van de regering voor het komende jaar bekendgemaakt en hoeveel geld er overal aan uitgegeven wordt. Het gaat om miljarden euro's.

Troonrede

Die plannen van de regering las koning Willem-Alexander voor in de Troonrede. In deze toespraak keek hij ook terug op het afgelopen jaar. Er waren veel belangrijke politici en leden van de koninklijke familie aanwezig om naar de toespraak te luisteren.

Het is pijnlijk dat steeds meer mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen.
koning Willem-Alexander in de Troonrede

Prinsjesdag is meestal ook een feestelijke dag die begint met een koninklijke stoet. De koning, koningin en prinses Amalia gingen in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. Daar werd de Troonrede voorgelezen.

Daarna gingen ze weer terug naar Paleis Noordeinde met de koets. Ze zwaaiden op het balkon van het paleis nog even naar het publiek.

Prinses Amalia en koningin Máxima in de Glazen Koets
Koning Willem-Alexander zwaait tijdens de balkonscène

Veel mensen kwamen naar Den Haag om naar de stoet te kijken en naar de koninklijke familie te zwaaien. Er stonden ook veel kinderen langs de kant.

Kinderen tijdens Prinsjesdag