Erg onrustig in Iran, wat is er aan de hand?

Veel onrust in Iran, wat is er aan de hand?

Al een week zijn er demonstraties in Iran. Mensen gaan de straat op om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de politie en met de strenge regels in het land. Ook delen mensen filmpjes waarin ze hun haar afknippen.

Politie

Dat heeft te maken met de dood van een jonge vrouw: Mahsa Amini van 22. Vorige week overleed zij, nadat ze was gearresteerd door de politie. Volgens hen zou de hoofddoek van de vrouw niet goed zitten. Er zijn strenge kledingregels in het land, één daarvan is dat vrouwen hun haar moeten bedekken.

Mishandeling

Volgens mensen die het zagen gebeuren, werd de vrouw na haar arrestatie mishandeld en zakte ze later op het politiebureau in elkaar. Ze raakte in een coma en overleed drie dagen later.

Veel mensen zijn daar boos over. Ze vinden het niet goed de politie zich bemoeit met wat vrouwen dragen en daarbij ook nog eens geweld gebruikt. Maar inmiddels gaan de protesten over veel meer dingen.

Iraniërs vinden dat ze veel te weinig vrijheid hebben om te kunnen zeggen en te doen wat ze willen.
Daisy Mohr, correspondent NOS

De politie in Iran probeert met geweld de protesten te stoppen. Daar zijn veel mensen bij gewond geraakt. Ook zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen.