Nieuwswekker: Aardbeving in Turkije + Vrij na WK-winst?

Goedemorgen op deze woensdag! Pak je ontbijt erbij en ga lekker zitten. Hier lees je welk nieuws je vannacht gemist hebt en wat er vandaag nog gaat gebeuren.

Het weer

De dag begint droog, maar het wordt al gauw bewolkt. Later gaat het vooral veel regenen in het hele land. Het wordt ongeveer 9 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Bij een aardbeving in het westen van Turkije zijn zeker 22 gewonden gevallen. Ook na de aardbeving was het nog even spannend, er waren heel veel naschokken.

- De voetballers van Saudi-Arabië hebben een wedstrijd gewonnen en dat viert het land alsof ze wereldkampioen zijn. De koning heeft iedereen vrij gegeven en een aantal pretparken zou gratis zijn voor iedereen. Saudi-Arabië won met 2-1 van Argentinië. Het commentaar bij het winnende doelpunt klonk zo:

Moet er ook groot feest worden gevierd als Nederland wint? We hebben er een stelling over:

Heel Nederland moet een dag vrij krijgen als Oranje wint.

12.433 stemmen

Deze stelling is gesloten

78% 9.799 stemmen

21% 2.634 stemmen

Dit is er vandaag in het nieuws:

- We blijven nog even bij voetbal. Voor kinderen met een Marokkaanse achtergrond is het vandaag een spannende dag. Het Marokkaanse elftal speelt de eerste wedstrijd op het WK. Wij kijken vandaag mee op de Al Arqam-school in Utrecht, waar kinderen onder schooltijd samen mogen kijken.

- Een nieuwe fiets, computerspel of speelgoed. Aanstaande vrijdag is het Black Friday, een dag waarop allerlei winkels acties houden met kortingen. Maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen en winkels die er niet meer aan mee willen doen. Een winkel in Dordrecht geeft op Black Friday juist speelgoed weg aan een goed doel. Je ziet het vanavond in het Jeugdjournaal.

- Kinderen in het speciaal onderwijs moeten meer muziekles op school krijgen. Dat wordt vanmiddag afgesproken in het bijzijn van koningin Máxima. Op scholengemeenschap de Keyzer in Goirle krijgen leerlingen wel al heel lang muziekles. Volgens hun muziekleraar worden ze er slimmer van.

Onze podcast gaat vandaag ook over dit onderwerp. Die is aan het einde van de middag te luiteren.

En dan nog even dit...

Merijn ontmoet de ene na de andere bekende Nederlander door zijn creatieve Lego-bouwwerken. Hij maakt allemaal scènes uit films en videoclips na, en op het internet is het een hit:

Merijn ontmoet de ene na de andere BN'er door zijn Lego-filmpjes